Zajęcia kulinarne w internacie
Zajęcia kulinarne odbywają się raz w miesiącu wśród dwóch grup wychowawczych w kuchence internackiej pod hasłem ,,Jedz zdrowo, żyj kolorowo”. Są to zajęcia lubiane i z niecierpliwością wyczekiwane przez wychowanków. Uczestnicy zajęć wykonywali: budyń z sokiem malinowym, kisiel owocowy, mus owocowy z makaronem, różne sałatki, zapiekanki, ciasteczka pierniczki, smażyli placki z jabłkami i bananami, piekli gofry z cukrem i powidłami. Oprócz czynności praktycznych, których uczyli się wychowankowie, omawialiśmy zasady zdrowego odżywiania, poruszaliśmy takie tematy jak m.in. wartości odżywcze warzyw i owoców, znaczenie mleka i jego przetworów, produkty mięsne i ich wartość dla młodego organizmu itp. Tematyka zajęć kulinarnych miała uświadomić dzieciom i młodzieży, że racjonalne odżywianie to podstawowy warunek zachowania dobrego stanu zdrowia. Najważniejsza częścią zajęć jest zawsze efekt końcowy, na który czekamy z ogromną niecierpliwością, zapachy zawsze wodziły nas za nos. Spożywaliśmy przygotowane potrawy, desery w miłej i radosnej atmosferze.
Zajęcia kulinarne to jedno z najbardziej lubianych przez wychowanków form spędzania czasu wolnego, czują się potrzebni i dowartościowani. Zajęcia te rozwijają zainteresowania i umiejętności kulinarne, doskonalą umiejętność zgodnego współdziałania w grupie, wyrabiają poczucie odpowiedzialności za ład i porządek w kuchni oraz uprzyjemniają pobyt wychowanków integrując ich.
>
>