WAŻNE

Słodka integracja.

9 czerwca 2015 r. Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy gościli dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 1 z Oddziałem Integracyjnym w Giżycku. Przedszkolaki uczestniczyły w zajęciach przysposobienia do pracy, które noszą nazwę ,,sporządzanie i wydawanie posiłków”.

Uczniowie SOSW postanowili upiec z przedszkolakami rogaliki drożdżowe. W atmosferze zabawy wspólnie przygotowali ciasto drożdżowe. Odmierzali, odważali, przeliczali składniki, mieszali i zagniatali ciasto. Następnie specjaliści od rogalików z SPdP pomagali przedszkolakom wałkować, kroić, nadziewać i formować rogaliki. Mali goście samodzielnie wkładali do piekarnika blaszki z rogalikami. Upieczone, pachnące wypieki szybko znikały z przygotowanych przez Olafa talerzyków :). Zajęcia bardzo się wszystkim podobały. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne i opiekuńcze, a przedszkolaki zaangażowanie i umiejętność wykonywania poleceń.

Brawa dla wszystkich!

 


Jak się uczyć, to od najlepszych!

Tak najkrócej można nazwać zajęcia kulinarne w Hotelu St. Bruno w Giżycku, w których wzięli udział uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. Pod okiem Szefa Kuchni oraz sympatycznego Pana Piotra (który o pizzy wie chyba wszystko:) ) każdy mógł przygotować pizzę według tradycyjnego przepisu lub skomponować własną.

Zajęcia były super, a przy tym nadarzyła się doskonała okazja, by zdobyć nowe wiadomości
i umiejętności. Wizyta w Hotelu okazała się sympatycznym prezentem od Stowarzyszenia ,,Aktywne Giżycko” z okazji Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, który obchodziliśmy w Giżycku 2 czerwca.

Dzień Godności to okazja do dyskusji o sytuacji osób niepełnosprawnych w Polsce i pokazania barier, z którymi wciąż się one borykają. Dlatego istotne są wszelkie przejawy sympatii i solidarności.

Dziękujemy…

 


 

Regionalny Konkurs Kulinarny w Olecku

„ Smaki 2015” to hasło Regionalnego Konkursu Kulinarnego, który odbył się 19 maja 2015 r. w Olecku. Po raz drugi w konkursie udział wzięli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy Ośrodku Szkolno - Wychowawczym.

Byli to: Joanna Borys i Paulina Danowska. Nasze uczennice wykonały pyszne kanapki, które były tegorocznym tematem przewodnim.

I tak: uczennica klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej Joanna Borys i wykonane przez nią kanapki „Biedronki” zajęła III miejsce.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Natomiast nasza zwyciężczyni nagrodę w postaci kuchennego blendera. Uczniów do konkursu przygotowały Panie: Barbara Jaczyńska i Agnieszka Krajewska.


Warsztaty rękodzieła recyklingowego

     Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy prowadzili 8 maja 2015r. otwarte warsztaty rękodzieła recyklingowego. Znalazły się one w programie Dni Otwartych Drzwi odbywających się w Zakładzie Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych w Spytkowie w ramach ogólnopolskiej akcji "Dni Otwartych Funduszy Europejskich". Warsztaty należą do cyklu edukacyjnych zajęć artystycznych promujących w społeczeństwie segregację odpadów i wykorzystanie surowców wtórnych do prac rękodzielniczych .

     Program realizowany jest w SOSW w Giżycku przy wsparciu finansowym ZUOK w Spytkowie. Do programu zostały zaproszone grupy dzieci i młodzieży ze szkół i przedszkoli Giżycka i okolic. W Spytkowie uczniowie zaprezentowali technikę zdobniczą decoupqge, nadając piękny wygląd opróżnionym puszkom, pudełeczkom, słoikom. Warsztaty wzbudziły duże zainteresowanie zwiedzających, którzy bardzo chętnie włączyli się do prac rękodzielniczych.


Praktyki w hotelach

Uczniowie klasy F Szkoły Przysposabiającej do Pracy w ramach przysposobienia do pracy, realizują w roku szkolnym 2014/15 nowy moduł-,,pomocnik pracownika obsługi hotelowej". Dzięki uprzejmości właścicieli Hotelu Gwarek oraz Hotelu Europa zdobywają szereg umiejętności praktycznych. Niezwykle starannie pomagają w porządkowaniu pokoi hotelowych, sali restauracyjnej, pralni hotelowej, pomieszczeniach rekreacyjnych oraz w otoczeniu hotelu. Pracę uczniów wysoko oceniają opiekunowie praktyk. Od nich uczniowie uczą się etyki w zawodzie hotelarza, zasad zachowania w pracy, troski o ładny wygląd, uczesanie, makijaż i fartuszki robocze.


 

O pracach gastronomicznych

Klasa F Szkoły Przysposabiającej do Pracy w SOSW w Giżycku zdobywając umiejętności pomocnika pracownika obsługi hotelowej przygotowuje przekąski, desery i proste posiłki.